dilluns, 30 de novembre del 2015

Vaques a spinning

Vull dedicar un post a un dels peixos més voraços que hi ha a la mar i que moltes vegades piquen als nostres esquers tot i no anar-les a pescar: les vaques. I aprofit per dedicar l'article al meu company de pesca, en Joan C. La idea va ser seva.

Rapala Magnum 11cm.

Les vaques (Serranus Scriba en llatí i Serrano o Vaca Serrana en castellà) viuen a zones rocoses i de posidònia des d'un metre fins als 30 o 35 metres de profunditat. Normalment són solitàries i territorials. Tenen una dieta variadíssima i mengen des d'altres peixos a crustacis i moluscs. Una de les característiques importants és que a partir desl 3 anys, quan assoleixen la maduresa sexual, són hemafrodites i poden actuar com a mascles o famelles. L'època de reproducció és de maig a juliol. La talla màxima són uns 25 cm.

Lucky Craft Flash Minnow 11cm

Normalment quan pescam a spinning no anam a cercar vaques, però són tan voraces que acaben picant a esquers fins i tot més grans que elles. Sobre tot quan pescam en zones poc profundes amb roques y posidònia. Quan passam l'esquer, lentament, a petites estirades, prop d'aquestes zones, ataquen sense pensar-s'ho ni perseguir gaire estona l'esquer. S'hi tiren de cap. I no tenc clar si als esquers grans els ataquen per territorialitat o per menjar.


Black Minnow 9cm.

Possiblement els esquers que més atacs tenen d'aquesta espècie són els vinils amb cap plomat com el Black Minnow. Com que molts cops fem anar aquests esquers vora el fons pegant botets i és allà on viuen les vaques, doncs és molt probable tenir picades. Però els minnows petits, de 5 i 7cm, també són molt efectius.


Duraflot 70c. Els amics li diuen carinyosament "Cristiano".

Probablement pensem que pescar una vaca a spinning no té cap gràcia, però això deixa de ser cert quan ho feim amb equips lleugers (digueu-li rock fishing, finesse o simplement spinnig lleuger. Podeu llegir sobre el tema a un article recent del company Porkulio: Pesca en Castellón). Està clar que si pescam aquests animals amb canyes d'acció mitja dura o dura, amb fils gruixats, gairebé no notarem la picada. Però pescar-les amb canyes de poca acció, fils prims i rodets petits ens pot portar molt bones sensacions. Qui no ho ha provat segurament no sap de què parlo. Però la pesca fina dóna moltes emocions inesperades.

Segurament aquest post no serà l'últim que els dediqui a les vaques, ja que m'encanta la seva actitud voraç i se'n pesquen bastantes (no només a spinning, també a surfcasting, amb volantí, fent inchiku...). Per cert, cada cop que en pesc una sense anar-les a cercar me'n record d'un altre company, en Mac. Aquest post també va per ell.

Salut i pesca responsable.
Pesca a Mallorca.

2 comentaris:

  1. Fa temps que em ronda al cap agafar-me una canya de rockfishing,deu ser una modalitat molt divertida,felicitats per l'entrada company.
    -Ducspa-

    ResponElimina
  2. Doncs si que és divertit. Jo no tenc un equip específic (encara), però molts cops pesc amb esques petites amb una canya de light spinning. A manca de grans peixos i després de molts dies de no tocar escata, la pesca lleugera és una bona solució. I enganxa! a més te l'alicient de que molts cops veus la picada.

    ResponElimina