Com més s'entra en el món de l'Eging, més boig es pot tornar. I és que els japonesos, reis de la pesca dels calamars, no aturen d'innovar tant amb els esquers, línies de pesca, canyes, rodets...
Avui em disposo a fer una entrada explicant les característiques que poden tenir els ocellets a mode de diccionari. I ho faig per tal de posar ordre a un munt de paraules i conceptes que marquen com és un esquer.
ABALONE: L'Abalone és un material fet o imitant orelles de mar que emet flaixos de llum (com si fos un material hologràfic) per donar un plus d'atracció. Alguns models d'ocellets porten ferratines d'Abalone per a posar-les al llom, just allà on solen mossegar els calamars (així també protegim les jaquetes dels ocellets). A més, l'Abalone fa que els calamars quan s'aferren notin la rugositat de l'Abalone i no la tela. D'aquesta manera no intenten desferrar-se tant aviat.
Si us fitxau, aquest ocellet porta el rombo d'abalone. |
COLORS: No entraré a valorar avui quins colors són millors, pitjors, etc. Senzillament anomenaré les diferents possibilitats de color que tenen els ocellets. El que marca més el color dels esquers és la jaqueta, que pot esser d'infinitat de colors.
Hem de destacar però que hi ha jaquetes que s'inspiren en colors naturals. És a dir, que intenten imitar els colors dels peixos tipus donselles, llisses, sardines, etc. Diuen que són més efectius quan encara hi ha llum, tot i que jo els empro indistintament i me donen resultats.
També és important el color que hi ha a baix de la jaqueta i just damunt del cos de plàstic. Hi ha ocellets que venen recoberts d'una cinta de colors diversos (Wraped tap body) o directament venen pintats d'un o altre color (verds, blaus, engres, vermells, platejats, dorats, blancs, grocs...). Aquests colors no es veuen tant com els de la jaqueta, però un cop mullada la tela si que tenen certa visibilitat i acaben de donar un to o un altre a l'esquer.
Per altre banda, també hi ha altres factors que donen color als esquers com les fulles hologràfiques interiors (Inner sheet body) o la Tela hologràfica que recobreix la tela principal.
Per últim hem de mencionar que hi ha dos efectes lumínics que canvien els colors dels esquers depenent de la llum: el Glow i l'UVA.
CORONA: La Corona és la part metàlica posterior dels ocellets i està formada por un seguit d'agulles per tal de que quan un calamar o sípia s'hi aferri, quedi enganxat. Els models més grans solen portar doble corona mentre que els més petits poden portar-ne només una.
DEEP: La característica Deep fa referència a l'alta velocitat de profundització de l'esquer. Els ocellets deep descendeixen a molta més velocitat que els normals i estan pensats per a pescar a profunditats majors i en dies de forta corrent per evitar la deriva.
Dos exemples de glow. Un blau i un normal. |
Sobre l'efectivitat del glow no hi ha unanimitat. Hi ha pescadors que els prefereixen i altres que el rebutgen. Suposo que depèn del moment pot anar millor o pitjor.
INNER SHEET BODY: Traduït vol dir fulla interior del cos. Es tracta d'una fulla hologràfica o de colors que alguns models d'ocellets porten a l'interior del cos de plàstic (que després anirà recobert de la jaqueta) i que ajuden a donar més tonalitats i brillantors als ocellets.
Es pot veure bé l'hologràfic interior d'aquest ocellet. |
JAQUETA: La Jaqueta (en anglès els solen dir cloth (tela)) és la capa de roba que cubreix la majoria d'esquers, tot i que hi ha molts models d'ocellets que no en porten. Les jaquetes són normalment de colors molt diversos i també poden ser de diferents tipus.
MIDES: La mida dels ocellets és un factor que ve determinat per un número que pot anar de l'1.6 fins al 4.5. Una taula aproximada de les equivalències pot esser aquesta (sempre tenint en compte que cada marca fa les seves equivalències i que hi ha cases que fabriquen altres mides, com el model 2.8 que fabriquen els de DTD):
- 1.6: 4,8cm.
- 1.8: 5,4cm.
- 2.0: 6cm.
- 2.5: 7,5cm.
- 3.0: 9cm.
- 3.5: 10,5cm.
- 4.0: 12cm.
- 4.5: 15cm.
PLOM: Els ocellets per Eging que empram des de la costa porten un plom insertat en la part de baix dels ulls. Aquest plom té la funció de donar pes als esquers i a la vegada fa que els ocellets descendeixin de cap i que tenguin un balanç que faci que el cap sempre estigui lleugerament per sota de la cua. Alguns models d'ocellets porten inclús protector de plom perquè no és faci malbé quan xoqui contra les pedres. I altres models porten el plom intercanviable de tipus pera. Generalment els esquers amb plom tipus pera estan pensats per fer-los anar pegant botets pel fons per a pescar sípies o pops. Per altre banda també hi ha models que porten el plom dins el cos.
RATTLE: Traduït vol dir sonall (sonajero). Alguns models d'ocellets porten unes boletes interiors que provoquen un soroll agut quan els movem, a l'estil d'unes maraques. L'efecte sonor en teoria és atractiu tant pels peixos com pels cefalòpods, tot i que hi ha molts pescadors que no en volen ni a sentir a parlar.
Ocellets n'hi ha de mil tipus i la cosa va a gustos. |
SHRIMP: Traduït vol dir gambeta i fa referència als esquers en forma de gamba que algunes marques fabriquen. Inclús n'hi ha que hi posen cametes per imitar encara més aquests animals.
SINKER: Poden tenir altres noms com quick sinker o shin rig sinker i no són alter cosa que uns plomets que es posen com a suplement al plom principal per a fer que els ocellets profunditzin més aviat.
SKELETON BODY: Es refereix als cossos de plàstic que no tenen cap color ni qualitat luminiscent. Aquests cossos després van recoberts de la jaqueta.
SLOW: La característica Slow o Slow Sinking es refereix a que profunditzen a velocitats més baixes del normal. Aquests tipus d'ocellets estan pensats per fer pesques lentes en zones de poc calat.
TELA HOLOGRÀFICA: Hi ha models d'ocellets que porten una tela hologràfica que quan està seca sembla que amaga els colors interiors baix una capa fina més bé blanquinosa, però que quan es mulla resalta els colors interiors.
La tela hologràfica és difícil d'apreciar, però sembla que funciona |
UVA: Aquest terme fa referència a que aquests ocellets reaccionen amb la llum ultravioleta (UV). A diferència dels glow, necessiten que la llum UV els pegui constantment, ja que no es carreguen. I això només pot ocorrer a plena llum del dia. Per tant, per a nosaltres, que pescam de nit o a la sortida i posta de sol, no ens influeix a diferència dels pescadors japonesos que pesquen a tota hora del dia. L'invent està pensat per pescar en aigües profundes on no arriba la llum directe del sol però si els UV. D'aquesta manera els ocellets s'il·luminen dins l'obscuritat.
WARM JAKET: Traduït vol dir jaqueta calenta. Algunes marques fabriquen ocellets amb aquest tipus de jaqueta que incremente l'absorció de calor de l'esquer i per tant desprén més calor durant més temps, fet que fa que s'assembli a un animal viu i que els calamars desconfiin menys.
WRAPPED TAPE BODY: Traduït vol dir cinta que cobreix el cos. I això no és altre cosa que una cinta de colors diversos que envolta total o parcialment el cos de plàstic dels ocellets i que es situa entre el cos de plàstic i devall de la jaqueta de tela. d'aquesta manera els ocellets tenen doble coloració, la de la jaqueta i la de la cinta.
Segurament he deixat molts termes, però crec que he escrit el bàsic per a entendre gairebé totes les variants d'ocellets que hi ha al mercat. La elecció d'unes o altres característiques a l'hora de pescar crec que va més en relació amb les manies dels pescadors. Cada un té els seus trucs o preferències. Però hem d'anar alerta, ja que darrera tot això hi ha una gran indústria amb uns canals de màrketing bestials, que necessita de constants canvis i petites "millores" per tal de vendre cada any novetats.
Salut i pesca responsable.
Pesca a Mallorca.
Un article molt pedagògic i útil . Moltes gràcies per la teva feina . Una abraçada .
ResponEliminaMoltes gràcies Curro. La veritat es que ja que he hagut d'aprendre i llegir sobre aquestes coses, aprofit i les escric. Algunes no son fàcils de trobar. Jeje.
ResponEliminaSalut!
Molt bona entrada tant per la gent que s'inicia com d'altres que ja porten temps,está tot molt ben explicat.
ResponEliminaCom diu Curro,gràcies per dedicar-li el teu temps a explicar aquets conceptes,cuida´t.
-Ducspa-
Gràcies company. Ja saps que moltes coses les he après de tu. ;-)
EliminaEliseu molt bons post has fet, m'agrada molt la disposició del blog, i les imatges molt cuidades. Un abraçada
ResponEliminaMoltes gràcies Jordi, faig el que puc. jeje.
ResponEliminaEns llegim company!