Són innumerables les espècies que es poden pescar des de les costes de Mallorca. La gent que va a pescar a Surfcasting tant a les pedres, mollets o platges no sol fer una pesca del tot selectiva, sinó que intenta pescar "allò que piqui". Tot i que hi ha gent que aprofita algunes temporades per intentar pescar l'orada, el mabre, el llobarro... Allò menys freqüent, i per això hi dedico un post, és anar a pescar rajades (Raja miraletus) i ferrasses (Dasyatis pastinaca) desde costa.
Qualsevol platja és bona, però millor les més profundes. |
Podeu pensar, "i ara, aquest, perquè vol pescar aquests peixos poguent-ne pescar d'altres?". Doncs la resposta és bastant senzilla: són peixos molt peculiars, que es fan de mides considerables (les ferrasses arriben a fer 2,5 metres de llargària incloent-hi la cua i 1,5 metres d'ample; la rajada arriba a fer els 70 centímetres), amb molta força i moltes vegades amb picades brutals. A més, si aconseguim treure una rajada de l'aigua, crec que hi ha pocs peixos de millor qualitat a l'hora de menjar-los.
Les rajades són un peix boníssim per menjar. |
A gairebé totes les platges podem trobar ferrasses, rajades i altres "mantes". Tot és saber on són més freqüents (platges amb certa fondària, ja que a partir de cinc metres de fondaria hi son més freqüents), les èpoques de l'any millors, la millor hora i quina esca posar a l'ham. Per començar, cal dir que la millor època de l'any per a pescar-les és l'estiu, quan l'aigua està més calenta. En època estiuenca tant ferrasses com rajades s'acosten molt més a la vorera. És sobre tot a principis d'estiu quan podem trobar els exemplars més grans de ferrasses, ja que s'apropen a la costa a reproduir-se.
La força d'una ferrassa entrada en kg és increïble! |
Tant les rajades com les ferrasses són peixos que s'activen molt més a la nit, tot i que durant el dia i, sobre tot a la posta de sól, se'n poden pescar. Durant les hores de més sol solen enterrar-se en l'arena i esperar la caiguda de la nit per anar a la recerca de menjar.
Anau en compte amb la pua de la cua! |
Una part important a tenir en compte per la seva pesca és la seva alimentació. El menjar habitual de les ferrasses són els crustacis i els moluscs. En canvi les rajades menjen peixos i invertebrats. Una esca que sempre m'ha donat molt bons resultats amb aquests peixos i que sempre uso quan els intento pescar és el cuc americà. No falla. Els encanta.
Convé tornar a l'aigua tots els exemplars petits. |
El montatge que a mi millor m'ha funcionat és el plom corregut. Aquest tipus de montatge permet posar braçols llargs que deixin reposar bé l'esca sobre l'arena. Això és molt important, perquè aquests peixos mengen al fons. El bressol llarg i més bé prim també és important, perquè normalment es col·loquen a sobre de l'esca per menjar, ja que tenen la boca un tant centrada davall el cos i no han de notar cap tipus de tensió, fil, etc. La boca és molt allargada, però no molt gran, per tant els hams no poden ser molt grans. Amb un número 1 o 2 en tendrem prou. De totes maneres, l'esca és la que marca més la mida de l'ham.
Si pica qualsevol altre peix tampoc hi farem un lleig... |
Quan anam a la mar, tot i que enfoquem la pesca a una determinada espècia o conjunt d'espècies, mai sabem exactament que ens picarà. Les esques no són del tot selectives i els montatges no funcionen únicament per a una única espècie. Així que, com veis, sards, mabres, orades, aranyes... i fins i tot pedaços acaben picant! I és que en zona de rajades i ferrasses hi ha de tot!
Mira que és difícil clavar un pedaç amb un ham de l'1... |
Dues darreres recomanacions. En cas d'anar a una zona rocosa, és important portar un salabre prou gran, ja que aquests animals poden ser molt grossos. En alguns casos no està de més portar un ganxo llarg, que també pot servir-nos per treure l'animal de l'aigua a una platja, ja que els últims metres, quan ja toca la panxa a l'arena, costa molt d'arrossegar amb el fil. La segona recomanació és la més obvia: anau alerta amb la cua. Allà hi tenen una pua que us intentarà clavar mentre us tengui a prop. Aquesta no és verinosa, però si que molt dolorosa. Així que, aneu en compte!
Salut i pesca responsable.
Pesca a Mallorca.
Molt interessant, per la meva zona quasi no se'n veuen, una pena..
ResponEliminaPer aquí les que més abunden son les Tembladeras, però tampoc molt grosses.
En compte amb els tremolors, no vegis com enrampen! Només he toca un, d'un company que el va pescar fent pesca submarina fa molts i molts anys i esper no haver-ne de tocar cap altre!
ResponElimina