dijous, 12 de novembre del 2015

Denúncia a la pesca industrial i a Mercadona.

Fa unes setmanes vaig anar per casualitat a comprar a un supermercat, Mercadona (ho dic perquè quedi ben clar). Vaig quedar parat davant la peixeteria a veure què tenien. La curiositat fa que cada cop que pas per una peixeteria miri què es ven, ja que això és indicatiu de dues coses: el que es pesca i el que es consumeix.

Al mirar detingudament vaig fitxar-me en un caixó de peix que tenia un cartellet que indicava "morralla", a 6,70 euros/kg. La meva sorpresa va ser que al que ells li diuen morralla, jo hi vaig veure una matança. Podeu veure la foto. 




Al caixó hi havia un futimé d'espècies molt valuoses, que es poden fer molt grans i que allà hi figuraven com a "morralla". Devora els típics serrans de roca hi havia pagells que no arribaven als 10 cm, càntares com la meva mà, caproigs que no feien els 100 grams, escórpores diminutes, aranyes i rafels que feien pena i l'estrella: un gall de sant pere més petit que el cartell que anunciava el seu preu.


No som capaç de recordar ni quina barca de pesca ho havia tret de la mar i comercialitzat, ni l'art de pesca que havien emprat. Però estic gairebé segur que aquestes matances les han fet les barques de bou, que arrassen amb tot el que topen les seves xarxes d'arrossegament. Si ho sabés, no tingueu dubte que ho mencionaria per, al manco, treure els colors als seus responsables. El que si puc dir és el lloc on el venien, Mercadona. Un supermercat al que no vaig mai i no tenc ni idea de si és normal que hi venguin peix d'aquestes espècies i mides. Però supòs que si aquell dia en venien, ho deuen fer sovint.

Crec que aquesta fotografia parla per si sola i és molt il·lustrativa, ara que estem emmig d'una campanya per part dels mariners professionals, en la que ens donen la culpa als pescadors recreatius de la falta de peix dins mar quan la veritat és que el veritable problema és la pesca industrial (us enllaço un article de Javier Sousa a Cotodepezca.com que a mi me va agradar quan me'l van recomanar). És impossible que cap recreatiu agafi en 1 any el que agafa una barca de bou en un dia.  A veure si s'adonen que només hi ha futur al mar si prohibeixen aquests tipus d'arts i es fomenta la pesca artesanal.

Salut i pesca responsable.
Pesca a Mallorca.

4 comentaris:

  1. Quina merda, cada cop que veig tot el que les xarxes s'emporten per davant em posso malalt. Per desgracia això es només una petita part, tota la resta per la borda o per fer pinso per animals... com seguim així...

    Dels peixos que surten, la talla fa vergonya, pero especialment el Gall... un crim...

    ResponElimina
  2. Quan el vaig veure vaig contenir-me per no muntar un espectacle. Es vergonyós!
    Al manco he intentat posar el meu granet d'arena contra aquesta cadena de supermercats i les seves males pràctiques.

    ResponElimina
  3. Hola compay, aquesta foto o una semblant la vaig veure tambe a nes mercat des camp rodó de Palma, es una vergonya...

    ResponElimina
  4. Al Camp Rodó, Pere Garau, Olivar... i a tots els llocs que es ven peix a Ciutat. És indignant!
    No n'aprendrem mai els humans.
    Gràcies pel comentari.
    Salut!

    ResponElimina