Al número 44 de la revista Pesca d'Illes, corresponent als mesos de juliol i agost de 2015 va sortir una enquesta (amb més de 450 respostes) sobre quines són les tendències a la pesca a les illes (tot i que també hi inclogueren respostes de Catalunya i el Pais Valencià). He demanat permís als companys per reproduïr els resultats i fer-ne una valoració. Des d'aquí, moltes gràcies.
1. Quina modalitat de pesca practiques més sovint?
1. Quina modalitat de pesca practiques més sovint?
No m'extranya gens que la modalitat que més és practica sigui la pesca a fons. Són molts els pescadors que surten amb la barqueta a fer serranets i el que caigui. Si això ho ajuntam amb el jigging i el curricà, sembla que la pesca amb barca supera, amb molt, la pesca desde terra.
Sobta que tant poca gent practiqui spinning. Pot ser per la falta de llobarros? Per la dificultat d'aquesta pesca? Perquè encara no s'ha posat de moda?
Sobta que tant poca gent practiqui spinning. Pot ser per la falta de llobarros? Per la dificultat d'aquesta pesca? Perquè encara no s'ha posat de moda?
2. Pesques des de barca o des de costa?
Fent la contra a l'estadística anterior, resulta que molta més gent pesca des de costa. És lògic, ja que hi ha més gent que no té barca que la que en té. I també perquè diuen que són molts els que amb la crisi han venut o aparcat les barques. Però també és cert que hi ha pescadors que no van a la mar si no els convida algú a anar-hi en barca.
3. Quina és la modalitat que no practiques i que t'agradaria fer?
Segons ens conten els de Pesca d'Illes la gent va darrera la pràctica de modalitats en que es poden pescar grans depredadors: l'spinning, el curri de fons, el jigging o la pesca de tonyines. Tots somiam en pescar un peix enhorme, tot i que dedicam esforços a pesques més senzilles.
4. El peix que més t'agrada pescar és...
Cada modalitat de pesca té el seu peix, però està clar que els mallorquins optam per dues coses: els peixos grans i els peixos que gastronòmicament són millors. És a dir, ens agrada pescar déntols i túnids, que donen una gran batalla; o bé ens agrada pescar cap roigs, galls, llobarros o raors, que són exquisits a la taula.
M'ha extranyat el tema dels llobarros, sobre tot per l'escasesa que hi ha a la majoria d'indrets de la illa. També m'ha sorprès el baix tant per cent de l'orada, quan a surfcasting és la peça més desitjada.
5. Quantes vegades surts a pescar a l'any?
Segons els lectors de Pesca d'Illes, hi ha pescadors que surten moltíssim a la mar, més de 100 vegades a l'any, i altres que molt poc, una dotzena de dies. Segons el recompte fet per Pesca d'Illes, la mitjana és de més de 50 vegades a l'any per pescador. O sigui, gairebé un pic per setmana. Sembla moltíssim!
6. Consideres que l'estoc de peix és millor, igual o pitjor que fa cinc anys
Com podeu veure a la gràfica, la majoria de gent pensa que cada vegada hi ha menys peix a la mar. Però gairebé la meitat de la gent pensa que això no és cert i que hi ha igual o més peix. Si m'ho demanau a mi ho tenc molt clar: cada any que passa (amb algunes excepcions) pescar es torna més complicat.
7. Quant gastes cada any en marerial de pesca, baixos, complements i esca?
Segons la revista, la disparitat de respostes ha estat molt gran. Des dels que gasten moltíssims diners a altres que gairebé no gasten res. Segurament deu anar en relació a la modalitat que practiquen i al número de vegades que van a pescar a l'any. Però han fet un càlcul aproximat i els ha donat que si els pescadors es gasten una mitjana de 300 euros l'any a les botigues, el total de negoci a les Balears és de 31 milions d'euros! Són molts diners com per ser un sector marginat per les institucions.
8. Creus que s'haurien d'implementar més mesures de protección o creus que ja está bé així?
Segons ens diuen, la varietat d'opinions va ser molt gran. Però destaca que molts pescadors pensen que s'haurien de potenciar reserves marines integrals on no s'hi pugui pescar de cap manera, i també regular més la venda de peix il·legal i la pesca submarina.
Jo pens en aquest punt que s'hauria de prohibir la pesca d'arrossegament i també que s'hauria de posar talla mínima a totes les espècies i augmentar-la en aquelles que ja la tenen. Són ridícules les que hi ha a l'actualitat.
9. Relació qualtat-preu dels equips i si aquesta ha millorat o empitjorat en els darrers anys.
Sembla que gairebé tothom pensa que la qualitat dels materials augmenta més que el preu així com passen els anys. No sé quin paper hi juga el màrqueting i la fabricació a països pobres on s'explota a la gent per quatre duros en aquesta equació.
10 i 11. Compres habitualment a la botiga del carrer o per internet?
La majoria de gent segueix comprant a les botigues de carrer, tot i que hi ha un 30% que compra per internet i un 27% que ho fa a les dues bandes. Baix el meu punt de vista és molt important comprar a les botigues d'aquí ja que poder tocar el material, xerrar amb els venedors i clients, tenir un tracte amable i solucions a l'instant... no té preu. M'alegro de que les coses encara vagin així, tot i que cada cop hi ha més gent que compra per internet.
Conclusions.
No se si fa falta que tregui cap conclusió meva, ja que l'enquesta parla per si sola. Les tendències sembla que són la pesca a fons, tant des de costa com amb barca. O sigui, la pesca de tota la vida. Però tots somiam a pescar peixos grans, dels que no hi caben al forn. Caràcter mallorquí? Senzillament és el que hi ha.
Salut i pesca responsable.
Pesca a Mallorca.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada