dilluns, 11 de gener del 2016

Espets en superfície.

Probablement molts de vosaltres no compartiu la meva visió de la pesca. A mi, anar a pescar, estar a la vorera de mar o damunt una barca, ja me reconforta. Si a sobre pica algun peix, doncs millor que millor. Però no és una condició que m'obsesioni. M'ho pas bé pescant des de que prepar la sortida de pesca fins que m'en vaig i pens en com ha anat tot.


Per molts llocs que vaig i parlo amb els pescadors que hi trob, veig que hi ha moltes ànsies d'agafar peix. I també veig molta frustració. Tot això ho dic per introduir el tema del que vull escriure avui: l'spinning.
Són moltíssims els pescadors que proven l'spinning i acaben deixant-lo de banda per les poques captures que dóna. Els pescadors que llegeixen revistes de pesca, miren webs i blocs, pensen que aquesta pesca és molt senzilla, que basta tirar un minnow a la mar, recollir, i ja tens un llobarro dins la bossa. Una cosa que queda molt lluny de la realitat. A Mallorca hi ha pocs llobarros. Però no només és difícil pescar llops, sinó qualsevol espècie, ja siguin tallahams (que també n'hi ha pocs), palomines... 


Possiblement el peix que més abunda a les nostres costes, si parlam de pescar-los a spinning, són els espets (deixant de banda els peixos de temporada com les llampugues, verderols o bacoretes). I aquests són molt "cabrons", ja que són molt fàcils de veure, et persegueixen els esquers sovint, però obtenir una picada no és cosa fàcil. En molts llocs estan molt pescats i no piquen fàcilment.

Tot i l'escassetat de captures i les frustracions de molts, a mi l'spinning m'encanta. I pescar espets a spinning és una cosa que em motiva molt (sobre tot si es fa amb equips lleugers). Sobre tot perquè hi ha un cert grau d'habilitat, d'enginny i de pensar molt la jugada a cada llançament i recollida. Quan els veus perseguint l'esquer, sense picar, lentament i se't passen mil coses pel cap... estir més aviat? Més lent? Faig una aturada? Perquè no pica si ha perseguit més de deu metres l'esca? Serà el color? És per tornar-se boig i a la vegada és molt emocionant, quan després d'aquesta seqüència encertes amb el moviment adequat i l'animal pica l'esquer i comença a sonar el carret.


Dit això, que sembla exagerat però no ho és tant, darrerament he decidit augmentar els reptes i pescar els espets en superfície. Si amb minnows la cosa és complicada, amb passejants i poppers encara ho és molt més. I després de moltes hores he arribat a la conclusió que allò important són les aturades, que han de ser moltes i molt llargues, i que les esques siguin més petites que grans. També he de dir que això té una cosa molt contraproduent, les esques més petites ténen hams petits i a l'hora de clavar aquests animals, es perden moltes picades (a més de les picades fallides que ja de per si té la pesca en suferfície). 

Comentaré les esques de superfície més efectives que jo he provat (tot i que potser no a tothom li funcionin, ja que cada un manejam els equips i esquers a la nostra manera). En qüestió de passejants, el més efectius han estat el Zenith Z-Claw, seguit del Xorus Patxinco en versió 100mm. Però com que m'agraden els reptes i les complicacions, he emprat molt més els poppers. Encara record les paraules d'un colega dient-me "no n'agafaràs cap així". jejeje. El poper que més picades ha tingut és sense dubte el Yo Zuri 3DS Popper, del que ja us en vaig parlar, en segon lloc m'ha funcionat molt bé el Rapala Skitter Pop de 9cm. També he tingut algunes picades amb el Yo Zuri Hidropopper, però no amb la mateixa intensitat (pot ser perquè és més gran?). Així que si hagués de quedar-me amb dues o tres esques de superfície pels espets, sense dubte optaria per un Z-Claw, un 3DS Popper i un Skitter Pop.


Tornant al principi, qualsevol que llegeixi l'article i no sigui un pescador del meu estil: pacient, que disfruta del simple fet d'estar vora la mar i d'intentar (i dic intentar) enganyar als peixos perquè piquin, que no opti per aquesta pesca. Si l'spinning ja dóna poc peix, imaginau l'spinning en superfície amb espècies que són més proclius a atacar a minnows i altres esquers submergits. Supòs que deu ser qüestió de caràcters i de que m'agraden els reptes i provar coses noves.

Salut i pesca responsable.
Pesca a Mallorca.

4 comentaris:

  1. bona entrada, el bon spinner disfruta dels reptes i el que no te passió va sempre a la mateixa pedra, amb la mateixa mostra i la mateixa recollida

    ja que has agarrat afició als poppers, pero aquí vam fer el repte de sargs amb popper (si´n vols un altre, avans van fer mabres a spinning), jo per l´any que bé vull probar algo nou pero ja no se que fer

    ResponElimina
  2. No em piquis... jajajaja...
    Sards amb popper i mabres??? Jaa li estic fent voltes. Suposo que amb minipopers i gurbs. Ja tenc un nou repte, tot i que no faig rockfishing. Jejeje.
    Salut company!

    ResponElimina
  3. Yo estoy totalmente de acuerdo contigo....el verdadero pescador no solo disfruta sacando peces.....disfruta de muchas cosas mas y el spinning te enseña a dsifrutarlas por que como bien dices es bastante dificil sacar peces a spinning y ultimamente más.......Lo de los espetones en superficie me ha extrañado bastante,....en la zona del estrecho he visto videos en los que los sacan con popper y en superficie pero embarcados....aqui desde tierra solemos usar minnows blancos o fluo...y movimientos muy lentos......pero en superficie no salen....

    ResponElimina
  4. Hola Luisma.
    Yo pensaba lo mismo que tu, que en superfície no salían, hasta que le metí horas y pillé algunos trucos (que no siempre me funcionan) como hacer muchísimas paradas, movimientos lentos...
    Si no estoy equivocado, pescas por Múrcia, no? Será que los espetones del estrecho y de Mallorca están algo locos! jajajjaa.
    Un abrazo

    ResponElimina