diumenge, 20 de març del 2016

El llobarrer a Mallorca

A Mallorca el llobarrer és un gran desconegut, tot i que a la Península s'empra moltíssim i internet en va ple. Aquí ingú l'empra i, per tant, cap botiga de pesca el porta normalment. Però, per la seva efectivitat i perquè si el comanes a Casa Calicó te'l porten, avui dedicaré una entrada a aquest cuc.



El llobarrer és un cuc llarg i de color marró obscur, que té un moc que el recobreix que tenyeix tot el que toca de color morat. Després d'una jornada de pesca amb llobarrer les mans queden liles i és molt difícil de llevar. Jo empro aiguarràs. És la única manera de no portar quatre o cinc dies seguits les mans de color lila.


La manera d'escar-lo és molt senzilla. Cal tallar un tros de varis centímetres de la part de la cua. Després el passam a l'agulla i el lligam bé amb fil elàstic o fil de licra. Això ho feim perquè aguanti més la morralla, però sobre tot perquè aguanti un llançament fort. Un cop licrat el passem a l'ham i ja està llest per a ser llançat. És important remarcar que hi ha gent que posa aquest cuc sencer, però jo ho trob del tot innecessari, tant pel seu preu com per evitar picades fallides. A més, un tros petit d'esca permet fer llançaments molt més llargs.


El llobarrer és una esca molt i molt efectiva. Sobre tot per l'orada i els sards, tot i que també li entren altres espècies com mabres, aranyes, etc. però amb menor mesura. Cal dir que no és una esca rápida com la llombriu, però també aguanta molt millor la morralla. La seva efectivitat potser té a veure amb que el llobarrer tira una espècie de moc que atreu molt als peixos.


La veritat és que sempre que vaig a pescar a surfcasting intent dur una dieta variada: americà, tites... i llobarrer. Intent que el llobarrer no falti, ja que és l'esca que més peix i més gros m'ha donat, sobre tot si parlam d'orades. Per mi és una esca imprescindible. És una llàstima que cap botiga de pesca, llevat de Casa Calicó, en porti. I ha de ser per encàrrec normalment.

Si ho provau, ja me contareu que tal us ha anat. Estic segur que no us defraudarà, sobre tot si cercau peix gros i practicau una pesca tranquila (no és un cuc que serveixi per anar a fer mabres molt aviat).

Salut i pesca responsable.
Pesca a Mallorca.




2 comentaris:

  1. el llobarrer del terreny es queda negre una volta licrat, eixe es criminal, l´altre no es mal cuc peró per al preu que té no se´n passa molt

    per aqui el gastem només en hivern quant no hi ha morralla i va molt bé

    ResponElimina
  2. Tens raó que és un cuc que a l'estiu no val la pena emprar-lo per la quantitat de morralla. Tot i això, aquí el venen a uns 5 euros la unitat. Si treiem comptes, faig cinc trossos, surt a un euro el tros. O sigui, més barat que la tita o l'americà.
    A Mallorca el llobarrer arriba de França. És l'únic que arriba. I gairebé sempre torna negre.
    Salut company!

    ResponElimina