divendres, 1 d’abril del 2016

Pesca de sípies a Mallorca

La temporada de calamars ja s'està acabant i hem entrat de ple en la temporada de sípies. Per això dedicaré un article a parlar de la pesca d'aquests cefalòpodes tant i tant agresius i espectaculars.




Quan arriba la primavera les sípies s'activen molt a les nostres costes i agafen mides que la resta de l'any no trobam. És el moment d'anar a pescar-les, ja sigui perquè són exquisites o perquè les volem emprar d'esca per a futures sortides de pesca. Vull destacar que algunes de les darreres sípies que agafàrem estaven ovades i convé, si ens n'adonam, que les tornem a la mar perquè hi hagi futures generacions.


No hem de tenir por de posar un ocellet gran, són capaces de picar a esquers més grans que elles
L'equip per a percar-les és bàsicament el mateix que empram pels calamars. Una canya d'spinning lleuger (10-30 o 15-50) o bé una canya d'eging d'accions fins a 3,5 o 4. El carret pot ser petit, des d'un tamany 1000 fins a un 4000. Qualsevol cosa va bé, ja que les sípies no donen gens de guerra. Pel que fa a la línia, jo recomano sempre emprar fil trenat. La poca força de les sípies al picar fa que molts cops ni es noti la picada, sinó que notarem simplement un augment de pes. El trenat ajuda bastant a notar-ho. Per altre banda, el trenat, al ser més directe, ens ajudarà a clavar-les millor. Això sí, sempre hi posam un baix de fluorocarboni (entre 0,5 i 1 metre i no fa falta que sigui gruixut, amb un 0,25 n'hi ha de sobres).


Yo Zuri Bottom Shrimp, específic i molt efectiu per les sípies

Quan als ocellets o esquers per a pescar-les, tot depèn del fons on les cerquem. Generalment s'empren els mateixos ocellets que pels calamars, però fent-los anar més "tranquils" i prop de fons. Si són fons arenosos de certa profunditat hi ha uns ocellets que són molt efectius, els Yo Zuri Bottom Shrimp. Ténen un plom que fa que l'esquer arribi ràpid al fons i el poguem moure a botets sempre prop de fons. En cas de fons de poca profunditat o en els que hi hagi algues o llims, en els que els ocellets no puguin tocar el fons, recomano emprar ocellets de profundització lenta. Els que millor resultat m'han donat són els clàssics Yo Zuri Ultra (els barralets de tota la vida).

Yo Zuri Ultra (com el que surt al vídeo, però d'un altre color, molt efectiu)

La tècnica de pesca és molt senzilla. És tracta de moure l'esquer lentament a prop de fons o directament sobre el fons pegant botets. Inclús no està de més fer aturades de tant en tant. Les sípies, quan estan agressives són capaces de picar quan fem estirades fortes (com les que fem pel calamar), però generalment s'ho miren un poc abans de fer la seva picada. L'atac sol esser ràpid i fulminant. A partir d'aquí cal pegar una estrabada forta per tal de clavar l'animal a la corona, ja que molts cops s'enganxen per la meitat de l'esquer sense arribar a clavar-se. D'aquesta manera es perden moltes picades. Però no hem de passar pena, les sípies són animals molt agressius i per això, si se'ns n'ha desclavat una, és molt probable que ens torni a picar al següent llançament. Per cert, no oblideu de dur un salabre o gambaner: imprescindible per aquesta pesca.




Als dos vídeos és veu molt clarament com moure l'esquer per un fons d'algues i llims i com ataquen les sípies. Com veureu, la càmera (Wolf cam) impedeix que facem bé la clavada i per això la sípia es desenganxa. Però, com us deia, al següent llançament torna a picar.



Els vídeos els vull agrair al meu company de pesca Joan, que és un crack i se'ls va currar amb molta paciencia.
Salut i pesca responsable.
Pesca a Mallorca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada