diumenge, 8 de novembre del 2015

Pesca d'Illes: una magnífica revista de pesca en català

Avui deixaré de banda un poc el parlar-vos d'esquers o de com pescar una o altre determinada espècie. Aprofitaré per fer una mica d'homenatge, si és que se li pot dir així, a la revista Pescad'illes o Pesca d'Illes. Podeu veure el seu web aquí.

Fa molts anys vaig anar al quiosc i, com a lector habitual de tot el que tengui a veure amb pesca d'aigua salada, vaig fixar-me amb aquesta revista. Tot d'una vaig pensar, una revista de pesca en català feta a Mallorca? Doncs sí. Des d'aquell moment, l'octubre del 2010, no he deixat de comprar-la cap número. Era el número 15 i ja han arribat al 45!




La revista en sí té una sèrie de seccions fitxes que solen sortir a cada número. Solen començar amb una secció de notícies breus que inclouen vocabulari, novetats, xerrameques, curiositats diverses... i un sempre encertat semàfor on critíquen i donen l'enhorabona a qui ho mereix.

A partir d'aquí hi ha una sèrie de reportatges més o manco extensos sobre algunes tècniques de pesca i materials. I sempre inclouen algun article sobre la tecnologia que empren les barques. Per acabar només comentaré la secció de tutorial, on ensenyen, pas a pas, nous muntatges i bricos que ens poden ser de molta utilitat (són molt inventius i originals aquests de Pescad'illes).

Per acabar destacaré les seccions que més m'agraden. En primer lloc la secció de fotografies que la gent envia. I m'agrada tant perquè no és tracta de fotos de professionals, perfectes, on les captures semblen extraterrestres, sinó que es tracta de la gent normal i corrent, sempre contenta, mostrant la gran captura feta per ells mateixos. La naturalitat i els somriures són el millor, res de professionals posant davant la càmara com a models o famosos.

L'altre secció (si se li pot dir així) que mai deix de llegir és la d'opinió. M'agrada molt la opinió d'un Sorell Impertinent, l'editorial, la glosa i els breus on Pesca d'Illes expressa el rebuig a certes pràctiques polítiques i pesqueres que a mi també me semblen molt malament.




Al llegir-la per primera vegada ja me vaig donar compta de les dues virtuts que més m'atreuen de la revista. La primera és que els seus articles estan enfocats a que la gent aprengui a pescar les distintes arts de pesca. No és una revista que se dediqui a mostrar grans captures, fotos espectaculars, etc. Sinó que el que pretén és ser un material didàctic per a que tothom pugui anar a pescar amb una mica d'idea. Fins i tot tenen una secció tutorial on ensenyen a fer determinats bricos i muntatges que després posen al youtube.

La segona gran virtut que té és que compta amb una línia editorial i un posicionament molt marcat, clar i directe. Després d'anys de llegir-los, de prestar atenció als seus columnistes, al glosador, als dibuixos i vinyetes, crec que puc dir sense equivocar-me que són una revista compromesa amb les persones (no els ha faltat la crítica a la crisi/estafa, retallades, etc.), la pesca, els pescadors, la indústria de la mar i el medi. Aquest darrer fet, el respecte a la natura, el rebuig a les massacres, el gaudi de la mar... és el que li aporta un punt molt important al meu parer.



Només me queda felicitar a la gent de Pesca d'Illes, per la seva bona feina i perquè cada dia tenen més seguidors arreu de les Illes (i també de fora, ja que es distribueix al País Valencià i a Catalunya). Ara han començat una nova etapa: desde 2007 era una revista bimensual, però ara, per millorar la qualitat i per no estressar-se, passaran a fer-la trimestral. Com ells mateixos deien al número 44, a alguns no ens ha fet cap gràcia, però entenem que si el canvi ha de ser per millor, doncs benvingut sigui. I ja estem ansiosos per saber de què anirà i quan sortirà aquest número especial que ens han promès, amb més pàgines!

Espero que els que no conegueu la revista li pegueu un cop d'ull i ja me direu si us agrada o no. Estic convençut que no us decepcionarà.


Salut i pesca responsable.
Pesca a Mallorca.

4 comentaris:

  1. Fa molt bona pinta,compraré alguna online per tastar-la.
    Veig que el 10,11,12 d'Octubre van venir per la Costa Brava i que inclús deixaven la direcció email,per si volies acompanyar-los..llástima,perque hauria anat amb molt de gust.
    -Ducspa-

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja ens contaràs que et semblen. Esper que t'agradin.
      Salut company!

      Elimina
  2. Molt bona revista, l'única pega, les poques pàgines i personalment en alguna que m'he comprat, sortien moltes coses de vaixells, cosa que s'entèn, ja que es una revista d'illes.

    Això si, m'ha sorprès haver-la trobat relativament fàcil a Catalunya.

    ResponElimina
  3. Doncs tens raó: hi ha poques pàgines (sempre en vull més i encara que en tingués 500, en voldria més ;-) ). És veritat que té molta pesca en barca, però és que a Mallorca és moltíssima la gent que té una barca i surt a la mar.

    ResponElimina